Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?(13 perc olvasási idő)

Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?

Tartalomjegyzék

Túl vagyok az első teljes évemen szabadúszóként. A vállalkozás elindítása előtt el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyi bukást, sikert, tapasztalatot és pénzt szerzek ilyen rövid idő alatt.

A bukásokból igyekszem tanulni, a sikereket megünnepelem, a tapasztalatot előnnyé kovácsolom, a pénzzel pedig tudatosan és okosan fogok bánni.

Kb. 3 éve folyamatosan monitorozom a pénzügyeimet, így pontosan tudom, hogy mire mennyi pénzt költöttem és abból mi volt hasznos és sokszor haszontalan kiadás. Nézzük meg, hogy 2019-ben mennyit költöttem a vállalkozásomra és a fejlődésemre.

Amiket kihagytam a számításból

Könyvelő – a családban van könyvelő, így ezt a költséget ilyen formában nem számítom bele.

Szakmai könyvek – kb. 30 könyvet vettem idén, amiből jó, ha 10-et tudtam elolvasni az időhiány miatt.

Azokat a költségeket gyűjtöttem össze, amelyekre nem feltétlenül kiadásként tekintek, ezek sokkal inkább befektetések, mert valamilyen formában támogatják a vállalkozást és ezzel együtt az ügyfeleimet. ?

KATA, HIPA, estébé

Ez a legunalmasabb része a cikknek, viszont elengedhetetlen, hogy a vállalkozás törvényes keretek között tudjon működni. Úgyhogy dobjuk fel:

Ára:
– KATA — 12 x 50 000 Ft = 600 000 Ft
– Helyi Iparűzési adó — 2 x 25 000 Ft = 50 000 Ft (fontos: január 15-ig vissza lehet igényelni a 25%-át, jupiii)
– Kamarai tagság — 5 000 Ft

Az összes adó díja: 655 000 Ft

Telefonszámla

Néha elintézek 1-2 telefont, de a korlátlan mobilnet nagy áldás. ❤️

Ára: ~66 000 Ft

Fizetett hirdetések

Elhinnéd, ha azt írnám, hogy mindössze 5 000 Ft-ot költöttem hirdetésekre egész évben? Valószínűleg nem. Pedig egyetlen blogcikket, a Mennyibe kerül egy honlap 2019-ben című posztomat hirdettem kőkemény 5 000 Ft-tal, és ezzel ki is merült a 2019-es hirdetési keret. 😀 

Facebook hirdetések díja: 5 000 Ft

Laptop javítás

Szerencsétlenségemre ahogy elindult az év, a laptopom zsanérja elhajlott, majd eltört, így életveszélyessé vált a használata, ugyanis majdnem kiszakadt a képernyő is, úgyhogy irány a szerviz, ahol 2 hét alatt és 14 000 Ft-ért meg is javították. Állításuk szerint olyan erős ragasztót használtak, hogy a zsanér többet nem pattan el, az egész kijelző törik. Hmm, remek!

Tanulság: soha, soha, de soha ne vegyetek műanyag keretes és műanyag zsanéros laptopot, mert így jártok:

Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?

A javítás ára: 14 000 Ft

(Hála magamnak, amiért van asztali pc-m és nem estem ki nettó 14 napra a munkából: felbecsülhetetlen)

Bosslife Mastermind

Tusnádi Roland egyik korábbi képzésén már rész vettem, ami segített átírni a gondolkodásomat és létrehoztam a vállalkozásomat, majd megcsináltam az első 500 000 Ft-os hónapomat.

Ezután kicsit kétségek közt – az ár miatt – de belevágtam egy újabb 3 hónapos utazásba, amely nem csak anyagilag volt kifizetődő, hanem a személyes kapcsolati hálóm is jelentősen kiterjedt.

Ára: 600 000 Ft

DoMarketing tagság

Domán Zsoltit már a korábbi online marketing vállalkozása óta követem, így amikor megnyílt a jelentkezési lehetőség a zárt csoportjába való csatlakozásra, éltem is a lehetőséggel.

Számos tananyag, szuper közösség vált elérhetővé számomra, de sajnos nem volt elég időm az anyagokra és őszintén szólva engem abban a két hónapban jobban érdekelt a vállalkozás skálázása, mint a tényleges marketing így 2 hónap után lemondtam az előfizetésem.

Aki szeretne marketinget tanulni, bátran ajánlom a DoMarketing klubot, mert kipróbált, tesztelt, a magyar piacon is működő tananyagokból tanulhat. Évente kb. 2x lehet jelentkezni.

2 havi díj: 19 050 Ft

ITE SEO Klub – Szuhi Attila

Havi 5 000 Ft-ért olyan SEO tudást kapsz, 219 videóval, amelyet máshol kemény százezrekért kapnál meg. Ide is évi egyszer, maximum kétszer lehet bejutni.

Én 2 hónapra fizettem elő és itt sem tudtam az idő szűke miatt belemélyedni igazán a tananyag mélyébe, de egyszer biztos, hogy végigviszem magam rajta!

2 havi díj: 9 600 Ft

Billingo, a kedvenc számlázóm

Márciusig az ingyenes szamlanyilvantarto.hu-t használtam, majd kezdett idegesíteni, hogy nincs statisztika, nem lehet értesíteni az ügyfelet a lejárt számlákról és borzasztó lassú is volt.

Aztán beregisztráltam a Billingora és szerelembe estem ? Az ingyenes verzió néhány hétig elég volt, majd előfizettem a prémium verzióra, mert meghaladtam az ingyenes kvótát.

Októberig havi konstrukcióban fizettem, majd jött egy olyan promóció, hogy ha egy SMA-s kisfiúnak, Levinek átutalom a Billingo éves díját (15 000 Ft) és bemutatom a bizonylatot, akkor nem csak Levinek segítek, hanem egy évig a számlázó prémium verzióját is használhatom. Mekkora jófej (és ügyes) cég, nem?

Ha ezen a linken előfizetsz a Billingora, akkor mindketten kapunk 2 ingyen hónapot.

Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?

Ára: 8x 1 200 Ft + 1 x 15 000 Ft = 24 600 Ft

Tárhelybérlés

Február környékén elkezdtem agyalni, hogy miként tudnék plusz értéket adni a meglévő szolgáltatásaim mellé és ezzel hogyan tudnám a bevételeimet is növelni.

Így jött képbe a tárhely szolgáltatás. Nem csak a weboldalt készítem el, hanem a tárhelyet is én biztosítom, így ezzel nekik egyáltalán nem kell foglalkozniuk, csak az éves díjat kifizetni.

Habár nem nagy befektetés, mégis nagy érték az ügyfeleimnek, nekem pedig stabilabbá teszi a vállalkozásom cashflow-ját. Jelen pillanatban 14 ügyfelem weboldala fut a tárhelyemen, plusz a sajátom is.

Tárhelybérlés: ~ 55 000 Ft/év

Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?

Saját tárhely

Irónikus módon a saját oldalamat csak hónapokkal később migráltam át, közel 4 évig használtam a korábbi tárhelyszolgáltatónál regisztrált oldalam, de mind a levelezéssel, mind a sebességgel akadtak problémák, így megléptem és azóta lekopogom, nincs semmi probléma.

Saját tárhelyem ára júliusig: 7 x 990 Ft = 6 390 Ft

MacBook Pro

 Egyre kényelmetlenebbül éreztem már magam a Windowsos környzetben, ráadásul egy brutál nehéz (3 kg+) Acer laptomon volt, így június környékén esedékessé a csere. Régóta vágyam egy Mac-re, nem tagadom, de hosszú ideig nem volt rá pénzem… iPhone-om, iPadem és AirPodsom már volt, ez azért hiányzott a pakliból. No, engem is beszippantott az ökoszisztéma. 

Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?

Imádom, hogy a laptopon is fel tudom venni a hívást, nem kell a telefonért nyúlnom. Produktívabbnak érzem magam, nagyon gördülékeny az operációs rendszer (az Acer papíron erősebb, de mégis lassabb volt), egyszerűen szebb is. 

Ára: 275 000 Ft

iCloud tárhely (200 GB)

Habár a MacBook tárhelye 512 GB, ami nekem mindenre elég, a munka nagy részét a felhőben tárolom, így ha a gépem elveszik/szervízbe kerül, nincs baj, ugyanonnan tudom folytatni a munkát egy másik eszközről.

Idén bekattintottam a 200 gigás iCloud tárhelyet, ami azt hiszem 1-2 évig még bőven elég lesz. Egyébként nevetségesen olcsó, mindössze havi 900 Ft.

Ára: 6 x 300 Ft (50 GB), 6 x 900 Ft (200 GB) = 7 200 Ft

TickTick

Kb. 80 feladatlista és naptár alkalmazást próbáltam ki, de számomra egyértelműen a legeslegeslegzseniálisabb feladatkezelő app.

Először is olcsó. Havi 800 Ft azért egyáltalán nem nagy befektetés azért, hogy megfelelően menedzseljem a személyes és céges feladataimat, azaz az életemet. Nem használok külön naptárat, mert a TickTick premium verziójában van beépített naptár funkció. Imádom!

Ára: 12 x 800 Ft = 9 600 Ft

Setapp – 170+ app havi 1 app áráért

Mennyit költöttem 2019-ben szabadúszóként?

„There is an app for that“ – hangzott a jelmondat, amikor az emberiség elkezdett ráérezni az appok használatára. Aki Mac-et használ az érti és érzi. 

Amikor megvettem a MacBookot azzal találtam szembe magam, hogy rengeteg app van, amit szeretnék használni, de a legtöbbjük fizetős és ráadásul nem is olcsó. 

Erre a legjobb megoldás a Setapp, amellyel havi 13 dollárért ki tudok bérelni 170 alkalmazást.

Ezen a linken keresztül 7 napig ingyen ki tudod próbálni és ha tetszik, akkor elő tudsz rá fizetni.

Ára: 5 x $13 = ~ 19 015 Ft

Notion

Képzelj el egy alkalmazást, amelyben:

  • jegyzeteket írhatsz 
  • vezetheted a feladataidat
  • megtervezheted a nyaralásaidat
  • egy kisebb tudású CRM feladatokat is elvégezhetsz
  • vezetheted a pénzügyidet
  • szokáskövető rendszert építhetsz

Erre mind képes a Notion. Jellemzően ebben tervezem meg a heti és havi céljaimat és vezetem a szokásaimat.

Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, akkor $10 kreditet kapsz.

Ára: 3 x $5 = 4 500 Ft

VOIZ Hangoskönyvtár

Önfejlesztő hangoskönyvek magyarul. Ez már nagyon kellett a magyar piacnak! Havi másfél könyv áráért megkapod az egész kínálatot, ami már több, mint 150 db könyvet tartalmaz. Érdekesség, hogy csak külföldi könyvek magyar változata érthető el, hanem magyar szerzők könyvei is. Az app kinézetén lehetne picit reszelni, de a funkcióját ellátja. Hiánypótló, ajánlom!

Nekem jelenleg rengeteg feldolgozásra váró podcast/tréning van elmentve, így most nem használom. Plusz volt egy kisebb botlásuk. iOS 13 alatt kb. 3 hónapig nem működött nekem az alkalmazás, viszont a reklamáció hatására mindhárom hónap árát visszakaptam, így azt mondom: korrektek. 

Ára:

  • 1 x 500 Ft (bevezető promóció)
  • 4 x 4 990 Ft
  • visszakaptam 3 hónap árát, azaz 15 000 Ft-ot

Összesen: 5 500 Ft

JóSzaki

Kicsit felemás véleményem van a Jószakiról. A szolgáltatás nagyjából rendben van, de rengetegszer kapok olyan árajánlatkérést, ami üres vagy nem tartalmaz érdemi információt az árajánlatadáshoz. Ez nem a JóSzaki hibája, hanem a érdeklődőké. Ritkán jönnek jó minőségű, komoly érdeklődők, csak ugye minden árajánlatkérés 600 kreditbe kerül. A hiányos kéréseket mindig jelentem a supportnak, és ők is korrektek, mert ezeket a krediteket jóváírják.

Ára: 690 Ft + 3 9990 Ft = 4 700 Ft

MarketingAmazing – Facebook képlet tréning

Érdemes néha megvizsgálni, hogy miben érezzük a tudásunkat hiányosnak. Ezért megvásároltam ezt a tréninget, ami nagyon megérte és bármikor hozzá tudok nyúlni, ha elakadok.

Bónuszként megkaptam Nicholas Kusmich: Facebook képlet c. ebookját is. Zseniális!

Ára: 25 400 Ft

Barazsy Ákos – Partraszállás I. évfolyam

Ha vállalkozóként még nem találkoztál Ákossal, ideje bekövetned Facebookon vagy YouTube-on, mert óriási tudást át.

De mi ez a „Partraszállás”? Az útnyilvántartó cégével elindulnak az amerikai piacon és ezt végig dokumentálja. Hetente érkezik egy 20-50 perces videó a zárt csoportban, amelyek jóval nagyobb értékkel bírnak, mint az ára.

Egyébként most 1 hónapig INGYEN csatlakozhatsz és megnézheted az eddigi videókat. Klikk.

Ára: 24 990 Ft – Black Friday ajánlat

Barazsy Ákos: A bevétel erősíti a szabályt c. könyv I-II. kötet (Hangoskönyv)

Miről szólnak a könyvek? Cégindításról, cégmenedzselésről, időbeosztásról, személyes hatékonyságról, árazásról, pénzügyekről. Minden, ami a vállalkozói létet érinti. Alapmű!

Szintén a Black Friday kampánya alatt vettem meg a két kötet hangoskönyv változatát. A könyveket már olvastam, így ez is kihagyhatatlan darab. Amúgyis, ha úton vagyok, szívesebben hallgatok valami értékes könyvet/podcastet zene helyett.

Ára: 5 990 Ft – Black Friday ajánlat

Gotomarketing tagság

Decemberben ismét megnyílt a lehetőség csatlakozni Wolf Gábor (ugye ismered őt?), a Marketing Commando alapítójának zárt csoportjához, így azonnal lecsaptam rá. Konkrétan leesett az állam, annyi tartalom tárult elém. Na ez az a tagság, amit szerintem jó ideig nem mondok fel, ugyanis már 1 hónap alatt óriási értéket kaptam.

Ára: 1 x 6 337 Ft

Kiszervezés

Előfordultak olyan esetek, amikor tudás-, idő vagy éppen kapacitáshiány miatt kiszerveztem 1-2 részfeladatot. Ide tartozik a logó készítés, kisebb grafikák elkészítése és néhány hirdetésszöveg megírása.

Ebben az évben még több munkát ki fogok szervezni, pl. a hirdetéskezelés nagy részét egészen biztosan, így jobban koncentrálhatok arra, amiért szabadúszó lettem: hogy azt csináljam amit szeretek és amiben jó vagyok. 🙂

Ára: ~ 100 000 Ft

Összesen (dobpergés)

1 887 872 Ft-ot költöttem 2019-ben a vállalkozásomhoz és a személyes fejlődésemhez kapcsolódó dolgokra.

Hírlevél

Tetszett a cikk?

Szeretnél az újakról értesítést kapni emailben?

Körülbelül 2 hetente jelenik meg új, hasznos blogbejegyzésem.  Iratkozz fel és és emailben küldöm, ha hasonló cikket írok!

Hírlevél
Ugye elsőként akarsz értesülni az új blogbejegyzésekről?
Hasonló bejegyzések
Ügyfeleim véleményei
Facebook
Visszaesett a forgalmad?

Most nem érdemes leállni a marketinggel, mert a dolgok rendeződése után az fog a legjobban rajtolni, aki folyamatosan résen van!

 

Pszt, van itt valami!

Villámkonzultáció

Foglalj egy 15 perces díjmentes telefonos villámkonzultációt!

Nyugi, akkor hívlak, amikor neked alkalmas.

Mikor hívhatlak?
(többet is bejelölhetsz)